Redactioneel

Inzet en afscheid

Frank Stienissen

 

Ongeveer tien jaar geleden ontmoette ik Inge Slaats. Ze was net met haar kleine hoogbegaafdenschooltje Kikidio verhuisd naar Sterksel. Van de gemeente Eindhoven mocht ze haar activiteiten niet langer vanuit een gewoon woonhuis voortzetten. In Sterksel vond Inge een nieuw onderkomen. Met nieuwe energie én op een geheel eigen manier trachtte ze een montessorischool voor slimme kinderen te runnen. Steevast kinderen die elders vastgelopen waren. Een paar enthousiaste docenten gaven de basisvakken en vakdocenten, zoals een vakdocent Chinese taal, deden de rest.
Helaas was ook dit initiatief geen lang leven beschoren. Van de overheid kregen Inge c.s. geen cent en voor de ouders die hun kinderen vaak van heinde en ver kwamen brengen was het financieel en fysiek vaak ook niet op te brengen. Door alle strubbelingen kwam uiteindelijk ook het inhoudelijke concept in een neerwaartse spiraal.
Inge verdient een standbeeld. Niet zozeer omdat haar onderwijsaanpak zo bijzonder was – dat was het overigens wel, maar ze stond er wel bijna helemaal alleen voor – maar omdat ze de guts had om het roer helemaal om te gooien. Sommige hoofbegaafde en makkelijk lerende kinderen hebben nu eenmaal niets in het reguliere onderwijs te zoeken. Let wel, sommige! Het gros functioneert prima in een voltijds hb-klas of plusklas. Maar een kleine groep ‘fit’ gewoon niet. Deze kinderen zijn doodongelukkig en lopen helemaal vast. Uiteindelijk rest meestal de bank thuis.
Het wordt tijd dat het ministerie van onderwijs het one-size-fits-all-beleid loslaat en scholen en ouders veel meer ruimte geeft om deze bijzondere groep bijzondere kinderen ook een kans te geven. Inge Slaats heeft daarvoor meer dan tien jaar hard, maar helaas tevergeefs gestreden. Wie durft haar stokje over te nemen?
Ik zal u daarbij niet meer van dienst zijn. Althans niet als hoofdredacteur van Talent. Ik word bouwvakker (een mooie opknapper wacht op mij!). Ik wens u heel veel succes. Er is immers nog veel werk te doen. Dank voor de vele, inspirerende gesprekken die ik met velen van u heb mogen voeren.

Deel dit artikel