Redactioneel

Leren leren... en nog eens leren

Als mij over een klein maandje wordt gevraagd wat het meest kenmerkend is geweest voor het jaar 2021, dan antwoord ik vermoedelijk: leren. Dat is op zichzelf een vrij weinigzeggend antwoord; ieder jaar leer je immers bij. Maar dit jaar vervulde ik een voor mij totaal nieuwe rol die maar weinig lijkt op andere dingen die ik in mijn carrière tot nu toe heb mogen doen. Reflecterend op mijn eerste jaar als hoofdredacteur kan ik zeggen dat ik opnieuw heb moeten leren lezen en schrijven. Academisch lezen en schrijven is wat mij de afgelopen jaren gewoon is geworden. Dankzij het fantastische en geduldige(!) team waarmee ik dit jaar heb mogen samenwerken, heb ik geleerd dat academisch schrijven niet de enige manier is om ‘echt’ recht te doen aan de wetenschap. Sterker nog, als iemand – of liever nog: meerdere iemanden – door een vlotte toon en wat praktische handvatten geïnspireerd wordt, wordt er mogelijk méér recht gedaan aan wetenschappelijke kennis dan welk artikel in een vooraanstaand peer-reviewed tijdschrift dan ook zou kunnen doen.

 

Kijkend naar de inhoudelijke artikelen van Talent over heel 2021 denk ik eveneens dat het thema ‘leren’ een prominente rol heeft gespeeld. In de huidige editie schrijven Carl D’hondt en Hilde van Rossen over denkprocessen bij mensen met kenmerken van begaafdheid (zie p. 18) en werd Sonia van Enter geïnterviewd door Martin van Rooij naar aanleiding van haar methode ‘deep level learning’ (zie p. 22). Deze artikelen deden me sterk denken aan het in editie 2 gepubliceerde artikel ‘Oefening baart kunst’ van Ben Daeter die ook gingen over wat er voor nodig is om iets echt goed te leren.

 

Dus lang verhaal kort: als mij wordt gevraagd te reflecteren op 2021, dan verwacht ik dat ik zal zeggen dat het afgelopen jaar voor mij in het kader van leren heeft gestaan. Tenminste, dat zeg ik nú.

Het jaar is nog niet om. Er is gelukkig nog wat tijd om bij te leren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit is een premium artikel, om dit hele artikel te lezen dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen abonnement bekijk onze abonnementen via onderstaande knop