In Memoriam Heleen Wientjes

Heleen Wientjes. Foto: Carla Desain

Op 16 november jl. overleed op 77-jarige leeftijd Heleen Wientjes, de nestrix van de Nederlandse hoogbegaafdheidsdidactiek. Zij leerde aan honderden docenten hoe cognitief getalenteerde kinderen hun denktalent kunnen uitbouwen.

Ze was voorlopig nog niet van plan te stoppen met haar werk; helaas werd ze getroffen door enkele hersenbloedingen.

 

Heleen Wientjes studeerde cum laude af als Neerlandica. Ze werkte in het voortgezet en hoger onderwijs, en uiteindelijk bij de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht. Halverwege de jaren ’90 richtte zij zich daar op de hoogbegaafdheidsdidactiek. De professionalisering van vwo-docenten op dit gebied was ondergebracht bij stichting Perdix (destijds een begrip, inmiddels opgeheven). In de begintijd werkte ze samen met – nu emeritus – hoogleraar onderwijspsychologie Pieter Span. Vanaf 2016 gaf ze de cursussen onder haar eigen naam.

 

‘Ik ben hier min of meer toevallig ingerold; het bleek mijn roeping te zijn… Ik ben gefascineerd door hoe ik een zinvolle rol kan spelen in het ontwikkelingsproces van jonge mensen’, vertelde Heleen Wientjes in een groot interview in Talent nummer 1 van 2019.

Dat interview plaatsen we hier opnieuw als eerbetoon aan haar.

 

https://www.tijdschrifttalent.nl/art/50-858_Moeilijk-moet-is-het-motto-van-de-hoogbegaafdheidsdidactiek

 

 

Deel dit artikel