Welkom

Talent biedt verdieping, actuele kennis en achtergrondinformatie, zodat je als professional begaafde kinderen kunt helpen bij een goede schoolcarrière.

Talent richt zich op begeleiders (leerkrachten en andere professionele begeleiders) van begaafde kinderen.

Bekijk alle Vooruit

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

contact met de redactie
Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Opinie

Leerplicht is geen schoolplicht

Toen staatssecretaris Dekker in juli aankondigde dat hij het thuisonderwijs wilde gaan verbieden, gaven sommigen hem groot gelijk: thuisonderwijs zou toch niet meer van deze tijd zijn; het was vroeger misschien een goede zaak, zeker in gebieden waar nauwelijks onderwijs in de omgeving voorhanden was. In dit essay ho...

Doen

Vooruit - ‘Het leven is een hangmat, maar je moet zelf ...’

Je eigen tegeltjes-wijsheid.

Doen

Expeditie Moendoes

Leermiddelen door Inge Slaats.

Weten

Nep-baron of troetelkontje?

De boekenplank van Jesse Dekker (9 jaar, groep 7).

Weten

Haptonomie voor hoogbegaafden

Boosheid, veel ‘in het hoofd zitten’, heftige emoties, faalangst, moeite met praktisch handelen ... herkent u ze bij uw kind? Haptonomie kijkt naar de balans tussen voelen, denken en handelen. Fysieke oefeningen kunnen een verstoorde balans herstellen
Doen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Het is je vast wel eens opgevallen, bij de trein en op het vliegveld, hoeveel plaatjes je ziet om te vertellen wat je wel of niet moet doen. In de metro, trams en bussen ook: een ijsje met een rode streep erdoor bijvoorbeeld.
Columns

Knuffelleeuwin

Wat we nodig hebben is een knuffelhoogbegaafde. U en ik en onze kinderen. Dat zou het leven misschien wat eenvoudiger maken. En zeker de communicatie met onze omgeving.
Weten

Heeft uw school al een hoogbegaafdheidsspecialist?

Het belang van vroegtijdige onderkenning van (hoog)begaafdheid in het basisonderwijs wordt door steeds meer organisaties en scholen onderstreept.
Weten

Unblock me

De app Unblock Me is een simpel ogende variant (met blokjes in plaats van autootjes) op het bekende denkspel Rush Hour.
Weten

Worldometers

Hoeveel fietsen zijn er dit jaar geproduceerd? En hoeveel vandaag? Hoeveel kinderen zijn vandaag geboren? Hoeveel ondervoede mensen zijn er op de wereld? En hoeveel mensen met overgewicht?
Weten

Superleuke knutsels uit de natuur

Dit is een juweeltje van een knutselboek. Sybille Rogaczeski-Nogai combineert op een originele manier natuurlijke materialen met ‘gewone’ knutselspullen als lapjes, kralen en pijpenragers.
Weten

Ben jij een cheetah?

‘Dus jij bent een cheetah? Laat maar eens zien dan. We geloven je pas als we gemeten hebben dat je 110 kilometer per uur kunt rennen.’
Praktijkonderzoek

Excelleren doe je niet alleen

Bevorderen van Excellentie door Coöperatief Onderzoeken en Ontwerpend Leren op een basisschool in Lelystad. de school doet met groep 6, 7 en 8 me aan de BE COOL! lessenserie 'Ontwerp een huis op de maan'.

Weten

Vind je balans

Boosheid, heftige emoties, faalangst - een paar kenmerken die veel ouders van hoogbegaafde kinderen zullen herkennen. Haptonomie kijkt naar de balans tussen voelen, denken en handelen. Fysieke oefeningen kunnen een verstoorde balans herstellen.

Weten

Van verveling naar creativiteit

In de douche of tijdens de afwas komen we soms tot de meest verrassende ideeën. Onze hersenen zijn dan eindelijk vrij om te dwalen, zonder de concentratie die we de rest van de dag nodig hebben. En dat biedt ruimte voor creativiteit. Als je het zo bekijkt is een beetje verveling in de klas voor een hoogbegaafd kind ...

Weten

'Door het HB-forum ben ik nu op de goede weg'

Mireille de Vreeze (28) begreep pas kortgeleden dat haar hoogbegaafdheid de belangrijkste reden was dat zij haar leven lang geen aansluiting kon vinden bij leeftijdsgenoten.

Weten

Heeft uw school al een hoogbegaafdheids-specialist?

Een heldere schoolvisie op hoogbegaafdheid, het herkennen en diagnosticeren van hoogbegaafdheid, aanpassingen binnen curriculum en een goede communicatie met ouders worden steeds hoger op de agenda geplaatst. En terecht. Want alleen zo kunnen (hoog)begaafde kinderen excelleren en hun talen ontwikkelen.

Weten

Het nut van Languagenut

Spelend een taal leren. Languagenut is een online programma voor kinderen om 1440 woorden in zeven talen te leren.

Doen

Vooruit - Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Maryan Camps en Els Schrover bedenken voor elke uitgave van Talent een of meer uitdagende opdrachten voor ‘ondernemende en onderzoekende’ jonge mensen.

Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 17-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

'Vóór het slapen gaan moet ik de denkdeurtjes in mijn hoofd sluiten'

De boekenplank van Annika Schijndel (6 jaar, groep 4).

Weten

'Verscheurd tussen twee werelden'

De boekenplank van Emma Kamp (9 jaar, groep 7).

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 19-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

'Jongleren was mijn redding'

Bart Hoving, 22 jaar, is professioneel jongleur. Een interview via Skype vanuit Berlijn: over jongleren en jezelf overtreffen, over internationale vriendschappen in een multiculturele stad, over optreden en de kick van applaus en over het drukke jongetje dat zichzelf vond op het podium.

Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Weten

Train je hokjesgeest

Ons vermogen om te categoriseren, te denken binnen kaders, heeft geleid tot een grote hoeveelheid hoekjes waarin we onze kinderen kunnen stoppen, met de bijbehorende labeltjes; soms wel 2 of 3...

Weten

Pientere peuters: hoe vind je ze?

Praktische signaleringsmethode voor slimme peuters door Fanny Cattenstart.

Weten

Nieuwe IQ-test: de RAKIT-2

Lisanne van Nijnatten is kinder- & jeugdpsycholoog en stelt dat ouders nog te weinig worden geïnformeerd over de kwaliteit van de testinstrumenten die gebruikt worden bij de diagnostiek van hun kind. Met dit artikel wil ze de leemte enigszins opvullen.

Weten

Huisvrouwen en carrièrevrouwen

Terman's Termites als veertigers (slot). Over de 1% meest intelligente jongens en meisjes in Californië, oftewel de 'Termites'.

Weten

Goed in je vel, goed tot je recht

De noodzaak van voltijds hoogbegaafdenonderwijs.

Doen

Fluitje van een cent

Maryan Camps en Ellen Schrover geven een idee voor het maken van wenskaarten.

Weten

Stilletjes hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid is in het Noorden nog een 'verboden woord'. Leraren en psychologen halen hun neus er voor op en veel hoogbegaafden zelf mijden het onderwerp. Eindelijk verandert dat nu een beetje.

Doen

Fluitje van een cent?

Merk je al dat het weer donkerder wordt? En heb je de pepernoten al zien liggen in de winkels? Decembertijd, en dat betekent: kaarten sturen met de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Weten

Codekinderen

Toen ik 11 was, zag mijn wiskundejuf dat ik meer uitdaging nodig had. Ze leerde me programmeren. Programmeren is superleuk, je leert logisch te denken en stapje voor stapje naar een oplossing toe te werken.