Welkom

Talent biedt verdieping, actuele kennis en achtergrondinformatie, zodat je als professional begaafde kinderen kunt helpen bij een goede schoolcarrière.

Talent richt zich op begeleiders (leerkrachten en andere professionele begeleiders) van begaafde kinderen.

Bekijk alle Vooruit

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

contact met de redactie
Doen

colAR

Dit bestond al: Boeken, waarvan de platen in 3D veranderen als je ze bekijkt via een smartphone of tablet met ‘augmented reality’ (AR). De app colAR brengt platen die je zelf ingekleurd hebt tot leven; dit heeft iets magisch.
Doen

Fluxx

Een spelletje Fluxx verandert binnen een paar minuten in een vrolijke chaos. Regels en doelen verschuiven steeds, waardoor het kaartspel onvoorspelbaar is tot het eind. Soms win je bijna, als opeens het doel omslaat… weg winstkans.
Doen

Science Is Seriously Awesome

Een Facebookpagina met Engelstalige posts over wetenschap: ontdekkingen en onderzoeken, cartoons en foto’s. Vaak met een link naar een uitgebreider artikel in bijvoorbeeld The New York Times, The Scientist of Nature.
Doen

Springende pinguïns en lachende hyena’s

Verbazingwekkende feiten, veel hoogbegaafde kinderen zijn er dol op. Marije Tolman (winnares van de Gouden Penseel 2010) en journaliste Jesse Goossens maakten een prachtig prenten-weetjes-boek over 50 dieren.
Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Weten

De tomeloze energie van Niek Achten

Niek Achten (22) is vierdejaars geneeskundestudent. Pas toen hij besloot om flink wat extra vakken te volgen naast het standaardprogramma, raakte hij echt gemotiveerd.

Weten

'Echte vriendschap is: samen kunnen lachen en huilen'

De boekenplank van Simone Schoonwater.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 19-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Columns

Column - Leren leren

Column door Ellen Sinot, die toevallig slim geboren is.

Opinie

Onderwijs aan hoogbegaafden: geen voorrecht, wel een uitdaging

Hoogebegaafdheid is in, maar het onderwijs aan hoogbegaafden staat nog steeds in de kinderschoenen. Opiniestuk door Ben Daeter.

Weten

Het leer-denkproces stimuleren met Denkdeurtjes

Interview met Laura Groebbé over het succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen.

Weten

Denklessen in het onderwijs

Hoogbegaafde kinderen zijn niet automatisch goede denkers. Ze zijn vaak gauw tevreden over hun eigen oplossingen en ideeën, nemen niet de tijd om na te denken over andere mogelijkheden en ze denken vaak zo snel dat ze geen idee hebben hoe ze aan hun antwoord komen.

Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten in deze editie.

Weten

LIPP-lezen...

Veel slimmeriken hebben problemen met het zorgvuldig doorlezen van instructies. Het probleem is dat ze dat gewoon niet doen. Met alle gevolgen van dien...

Weten

Ontleden en fractioneren van intelligentie

Essay door Vittorio Busato over de discussie over de fenomenen intelligentie en intelligentietests.

Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Doen

Vooruit - Zelf verrassend leuke spreekwoorden maken (deel 2)

Maryan Camps en Els Schrover bedenken voor elke uitgave van Talent een of meer uitdagende opdrachten voor ‘ondernemende en onderzoekende’ jonge mensen.

Weten

Anders blijft dat hoofd roepen!

Zeer breed onderwijs, vol met creativteit, verhalen, muziek en toneel. Rekenen, taal, geschiedenis of aardrijkskunde in de vorm van projecten. Het vrijeschoolonderwijs zou ideaal moeten zijn voor hoogbegaafden....

Weten

Laura Groebbé over het succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen

Het leer-denkproces stimuleren met Denkdeurtjes. “Hoogbegaafde kinderen zijn heel goed in staat om zelf hun denk-leerproces in kaart te brengen en samen met ouders of leerkrachten naar oplossingen te zoeken en dus verder te komen in hun leer-denkproces.
Weten

De tomeloze energie van Niek Achten (student geneeskunde en political science)

‘Ik wil iets bijdragen aan de wereld’ Niek Achten (22) is vierdejaars geneeskundestudent. Pas toen hij besloot om flink wat extra vakken te volgen naast het standaardprogramma, raakte hij echt gemotiveerd.
Doen

Siege Hero

De app Siege Hero is al een oudje. De opdracht is even simpel als uitdagend: laat bouwsels instorten met behulp van de beschikbare wapens (zoals vuur of stenen); laat alle slechteriken sneuvelen in de ravage, maar spaar de dorpelingen.
Weten

EHCA Nederland formeel opgericht

De afgelopen vijf jaar is ‘ECHA Advies, Begeleiding en Coaching’ een informeel netwerk geweest. Inmiddels kent ECHA 70 leden. Om die reden is besloten om per 1 juni 2013 verder te gaan als formele vereniging ECHA Nederland.
Doen

Jong geleerd 2.0 – Minecraft

Het populaire Minecraft is geen gewone game, maar een online omgeving waarin kinderen (alleen of samen) zelf een virtuele wereld kunnen creëren.
Columns

Leren leren

Leren leren. Het is een term die we tegenwoordig vaak horen. Wat we ook vaak horen: hoogbegaafden kunnen niet leren. En dat moeten ze wél leren. Volg je het nog?
Doen

DUF Waanwijs

Word wijs uit de mediawaan en doorzie reclames, nepnieuwtjes, beweringen van (s)experts, geshopte foto’s en ‘goedkope’ telefoonabonnementen met DUF Waanwijs.
Weten

Ontleden en fractioneren van intelligentie

Intelligentie en intelligentietests, het blijven (deels) ongrijpbare maar o zo fascinerende fenomenen. Vraag tien onderwijskundigen, pedagogen en psychologen wat intelligentie is en wat intelligentietests meten en geen van allen geeft hetzelfde antwoord.
Weten

Nationale Kinderombudsman springt op de bres voor hoogbegaafde kinderen

Medio mei heeft de Nationale Kinderombudsman, Marc Dullaert, het thuiszittersrapport gepresenteerd. Hierin staat dat het onderwijs flexibeler moet omgaan met kinderen die niet naar school gaan omdat ze extra zorg nodig hebben.
Doen

GelukkigHB-kaartjes

Alwéér GelukkigHB in Carla’s Corner... Vriendjespolitiek? Nee hoor. Gewoon weer een vermeldenswaardige uitgave: 50 kaartjes met persoonlijke vragen over specifieke eigenschappen en gevoeligheden van hoogbegaafde mensen.
Doen

De bilnaad van de teek

Kees Moeliker is bioloog, conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en auteur van de columnserie ‘Beest’ in NRC Handelsblad. In het boek De bilnaad van de teek zijn 115 van die columns gebundeld.
Doen

De Uitdaging van GelukkigHBkids

GelukkigHBkids verzint elk kwartaal een nieuwe uitdaging waar kinderen hun talenten in kwijt kunnen
Doen

Blue Ball Machine

Ken je de ingewikkelde machines van Keepvogel? Een simpele actie (vlierbessen plukken bijvoorbeeld) wordt over-gemechaniseerd, waardoor er een complex, eigenlijk nutteloos, maar wel erg grappig apparaat ontstaat.
Doen

Het Grote Breinbreker boek

Het Grote Breinbreker boek van Ivan Moscovich doet z’n naam eer aan. Het 1,7 kilo zware boek bundelt 1000 raadsels en wiskundige problemen, van makkelijke opwarmertjes tot echt moeilijke opgaven.
Weten

Ingezonden brief F. Nicolas en reactie van dr. Jan te Nijenhuis op onderzoek Lewis Terman

F. Nicolas schrijft: "Lewis Terman en de Terman Termites: Hoogbegaafden zijn succesvol, fit, gezond en gelukkig". Talent 1 - februari 2013. Deze kop boven het artikel trekt de aandacht. Je kan dit alleen niet halen uit de studie van Terman.
Weten

Plusgroep op zaterdag - Krakende hersens, filosoferen en een modeshow met krantenpapier.

Op zaterdag hebben kinderen feestjes, of voetbal, of een middag bij de scouting. Maar de kinderen die naar het Phi Science Lab komen, laten dat gerust schieten. ‘We doen alleen maar leuke dingen. Mijn humeur op school veranderde ervan!’
Doen

Catanders

Waarom durf ik Kolonisten van Catan in de rubriek leermiddelen te bespreken en dat zelfs terwijl het al 18 jaar op de markt is?... omdat ik vind dat Catan een van de beste SOVA-trainingen is voor slimme kinderen! Vergeet al die als onkruid links en rechts
Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.