Welkom

Talent biedt verdieping, actuele kennis en achtergrondinformatie, zodat je als professional begaafde kinderen kunt helpen bij een goede schoolcarrière.

Talent richt zich op begeleiders (leerkrachten en andere professionele begeleiders) van begaafde kinderen.

Bekijk alle Vooruit

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

contact met de redactie
Weten

Succesvolle aanpak onderpresteerders

Soms zitten jongeren niet lekker in hun vel en lopen vast op school. Als extra bijles niet werkt, hebben ouders en kind vaak geen idee wat ze dan moeten doen. Gebrek aan motivatie, vermijdingsgedrag op leergebied en slechtere schoolprestaties blijken soms hardnekkig te zijn. Directeur Marianne de Bruijn en psycholoo...

Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Doen

Vooruit - Moiré-effect: maak je hersens in de war

Een moiré-effect is een patroon van lijnen die je ziet, en die lijken te bewegen. Dat bewegende patroon bestaat niet echt, in de wereld om je heen. Het ontstaat in je hersenen wanneer die verkeerd ‘begrijpen’ wat ze zien. Door Maryan Camps en Els Schrover.

Doen

Can Zonder

Van hoeveel beroemde wetenschappers weten we dat ze vroeger ongemotiveerd waren op school – volgens hun leraren dan. Deze arme leerlingen werden regelmatig betrapt op uit het raam staren en dagdromen. Tegenwoordig krijgen kinderen geen tijd meer om starend uit het raam, dagdromend of spijbelend de basis te leggen vo...

Weten

De boekenplank van...

De boekenplank van Robin Naafs (11 jaar, groep 8).

Weten

‘Ik heb nog heel veel wilde plannen’

Floor Sietsma is extreem hoogbegaafd. Ze behaalde haar vwo-diploma op haar twaalfde, had op haar zeventiende haar masterdiploma op zak en promoveerde op haar twintigste. Inmiddels doet ze een tweede studie en is ze coach.
Doen

Het Mediaspel van Beeld en Geluid

Wat vind je de irritantste reclame? Welke bekende mensen volg je op Twitter? Wat vind je vervelend media-gedrag?
Weten

‘Visie en praktijk zijn één op het Ludgercollege’

Het hoogbegaafdenbeleid van het Ludger College in Doetinchem staat als een huis. En ‘het sijpelt door’, zegt Hulsen, de rector. Ook leerlingen van de mavo en de havo profiteren van de ervaringen opgedaan bij het ontwikkelen van het programma voor hoogbegaafde leerlingen. Wat zijn de sleutels tot dit succes?

Doen

Challenge

Weten

De coming man van het intelligentieonderzoek

Michael Anthony Woodley of Menie is een jonge onderzoeker uit Groot-Brittannië. Intelligentie-experts zijn het er over eens dat zijn IQ 175 of hoger zou kunnen zijn. Hij wordt gezien als de coming man van het intelligentieonderzoek. Voor zijn dertigste had hij al een aantal baanbrekende artikelen gepubliceerd. Een e...

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 17-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

Zelfstandig leren, zelfstandig worden

Een speciale klas voor hoogbegaafden, binnen een gewone school. Zelf onderzoeken, uitproberen, vastlopen en je grenzen leren kennen – dat is de kern van het leerproces voor leerlingen in de Topklas in Doorn. Ze doen kennis op en leren bovenal vaardigheden die ze nu op school, straks bij opleiding en werk, maar ook i...

Doen

Vooruit - Durf jij de verdubbelaar in te zetten?

Leermiddelen door Maryan Camps en Els Schrover.

Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Weten

Beter omgaan met faalangst

Lieve (8 jaar) schiet een halve centimeter uit, verfrommelt haar prachtige tekening en stampt ermee naar de prullenbak. Als de leerkracht haar vraagt wat er is, roept ze: ‘Ik kan ook helemaal niks. Ik ben hartstikke stom.’ De tranen staan in haar ogen.

Weten

Het topograf

"Ik kan de hoogbegaafde kids die ik tegenkom ruwweg in 2 groepen indelen: degenen die hun topo niet of nauwelijks leren en steeds tienen halen voor toetsen en degenen die het maar niet geleerd krijgen en voor geen enkele topotoets voldoende scoren. Beide groepen zijn in het topograf gekukeld: ze profiteren niet of n...

Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Weten

Lang leve Passend Onderwijs

Door middel van de Wet Passend Onderwijs hebben scholen met ingang van 1 augustus 2014 zorgplicht. Dit heeft voor hoogbegaafde kinderen die moeite hebben om hun plek te vinden binnen het regulier onderwijs mogelijk verrassende gevolgen. Petra Persoon vertelt het verhaal van haar zoon Timon: ‘Ik vond deze strijd dusd...

Weten

Hoogbegaafdenonderwijs binnen vernieuwend onderwijsconcept

Op een school waar de ontwikkeling van ieders talent hoog in het vaandel staat, is een speciale klas voor hoogbegaafde leerlingen een logische keus. In groep negen van de Noordwijkse school kunnen zij op hun eigen manier en tempo leren.
Weten

Madelief: een bijzonder kind

Onze dochter Madelief is tien jaar. Vorig schooljaar zat ze nog in groep 6 van de basisschool maar sinds september 2013 gaat ze naar het Olympus College in Arnhem en zit ze bij Opus, een afdeling voor hoogbegaafden.
Doen

Sterren in de klas

Sterrenkundige Karin Heesakkers is al jaren actief als ‘sterrenjuf’ op basisscholen. Liever dan gewoon feiten overbrengen, stimuleert zij kinderen om heldere vragen te formuleren en zelf op zoek te gaan naar antwoorden.
Doen

Observeren: niet wat je weet, maar wat je ziet!

Dit is de tijd van de paardenbloemen! Je ziet ze nu overal. En onze vraag is: weet jij precies hoe zo’n gele paardenbloem verandert in een witte pluizenbol?
Doen

LEGO – vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen in de LEGO-wereld mogen vooral winkelen, zorgen en op het strand liggen, terwijl mannen avonturen beleven, werken en mensen redden. De Zweedse scheikundige Ellen Kooijman diende een idee in voor een set vrouwelijke wetenschappers.
Weten

Beter omgaan met faalangst

Beloon hoogbegaafde kinderen voor hun inzet, niet voor het resultaat. Dit schrijft faalangstdeskundige Jessica van der Spek. Faalangst komt onder hoogbegaafde kinderen vaker voor dan men denkt. Veel vaker zelfs dan bij de gemiddelde populatie.
Weten

CBO bijeenkomsten passend onderwijs

De invoering van het passend onderwijs vraagt veel van scholen en samenwerkingsverbanden. Dit passend onderwijs is volgens staatssecretaris Dekker niet alleen bedoeld voor kinderen met een leerprobleem, maar ook juist voor hoogbegaafde kinderen.
Weten

Talentontwikkeling in het vmbo

Het SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) houdt zich al jaren bezig met het ontwikkelen van talent. Dit beperkt zich natuurlijk niet tot de klassieke vwo-omgeving. Talent is immers ook op andere plaatsen, waaronder het vmbo, te vinden.
Weten

Portret - Madelief: een bijzonder kind

Onze dochter Madelief is tien jaar. Vorig schooljaar zat ze nog in groep 6 van de basisschool maar sinds september 2013 gaat ze naar het Olympus College in Arnhem en zit ze bij Opus, een afdeling voor hoogbegaafden.

Weten

Leer leerlingen zo hoog mogelijk vliegen

“Leer ze vliegen….. zo hoog mogelijk” is de ondertitel van het meesterstuk “Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong” van Joke Grondman. In 2009 rondde zij de Master Special Educational Needs (SEN) af en nu jaren later lijkt haar droom uit te komen en mag ze als pilot een verrijkingsgroep voor kleuters starten. Daar...

Doen

Challenge

Weten

Gezocht: Uitdagend aanbod

Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong kunnen vaak wel dansen van geluk als ze eindelijk naar de basisschool mogen. Ze weten dan nog niet dat er in plaats van leren en ontdekken, vaak een periode van aanpassen en soms zelfs lichamelijke klachten en gedragsproblemen volgt. Wat kun je als leerkracht doen voor een ki...

Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 17-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

Vernieuwend onderwijsconcept voor hoogbegaafden

Op een school waar de ontwikkeling van ieders talent hoog in het vaandel staat, is een speciale klas voor hoogbegaafde leerlingen een logische keus. In groep negen van de Noordwijkse school kunnen zij op hun eigen manier en tempo leren. In de ateliers, bij projecten en excursies doen ze mee in de reguliere groepen. ...

Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Opinie

Stimuleer sociale intelligentie bij hoogbegaafden

Er bestaan talloze rijtjes van kenmerken van hoogbegaafde kinderen en via allerlei modellen proberen we vat op ze te krijgen. Vreemd is eigenlijk dat we nog steeds niet precies weten wat hoogbegaafdheid is. Dat is te verklaren uit het feit dat er een enorme diversiteit onder hoogbegaafden bestaat, waardoor het zo mo...

Doen

Vooruit - Observeren: niet wat je weet, maar wat je ziet!

Leermiddelen door Maryan Camps en Els Schrover.