Welkom

Talent biedt verdieping, actuele kennis en achtergrondinformatie, zodat je als professional begaafde kinderen kunt helpen bij een goede schoolcarrière.

Talent richt zich op begeleiders (leerkrachten en andere professionele begeleiders) van begaafde kinderen.

Bekijk alle Vooruit

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

contact met de redactie
Doen

Bedenk-je-eigen-kinderwebsite: doe-boek

Mouwen opstropen en aan de slag! Elke kleurige pagina van dit doe-boek van Eline Kwantes en Kirsten Witke werkt aanstekelijk en inspirerend. De schrijfsters hebben jarenlange ervaring met het maken van kinderwebsites als Nickelodeon en Het Huis Anubis.
Doen

Het Piratenmaal

Dit bijzondere prentenboek van Jonny Duddle heeft duistere prenten, teksten in dichtvorm en een ‘unhappy end’. Kinderen vanaf een jaar of zes zullen steeds nieuwe details ontdekken.
Doen

Brammetje Baas

‘Mijn hersens zitten nooit stil, en daarom ik ook niet’, introduceert Brammetje Baas zichzelf in de gelijknamige film. ‘Morgen ga ik eindelijk naar groep 3, daar ga je echte dingen leren.'
Doen

Gewist

Wie zich niet laat afschrikken door de onaantrekkelijke cover, wordt dubbel en dwars beloond: Gewist van Marco Kunst is een origineel en spannend boek.
Doen

BrightLights.nl

BrightLights.nl is de nieuwe site voor en door hoogbegaafde jongeren, die op 28 september gelanceerd is. Hier vind je een online magazine en een forum.
Doen

What if?

Zou je de zon kunnen blussen als je maar genoeg blusspuiten gebruikt? Als je buiten op je rug gaat liggen met je mond open, hoe lang zou het dan duren voor een vogel erin zou poepen?
Doen

Vriendjes

Spelen, klieren, huilen, lachen, vechten, goedmaken, schamen, vertrouwen, knuffelen… Mies van Hout tekende de dingen die (monster)vriendjes samen zoal doen.
Weten

Tijl Koenderink: ‘Gelukkig worden is een vaardigheid’

De aanpak van het vraagstuk hoogbegaafdheid noemt hij moeizaam, een lappendeken. En dat al decennia lang. Wat kan er beter, wat kan of moet er anders? Tijl Koenderink, die de problemen aan den lijve heeft ondervonden, maakt er zijn levenswerk van.
Weten

Luc Hendriks: ‘Ik zie mezelf als de nieuwe Govert Schilling’

In Excellente studenten praat Talent met jonge mensen die kans zien hun talenten optimaal te benutten. Aan het woord is de 22-jarige student natuur- en sterrenkunde Luc Hendriks. 'Ik was al bezig met 15x12 toen de rest 2+3 aan het oefenen was.'
Weten

Hoogbegaafde kinderen herkennen zich in Slimme Rick

Boeken over hoogbegaafdheid zijn er genoeg, voor ouders, voor scholen, voor kinderen en jongeren; maar kinderboeken met een verhaal waarmee kinderen zich kunnen identificeren, zijn schaars.
Weten

Mark Huizinga: 'Talent is een gave'

Mark Huizinga is van alle markten thuis. Hij heeft niet alleen een indrukwekkende judocarrière achter de rug, maar doet het ook goed als sportvisser. In 2010 was hij bovendien de best scorende bekende Nederlander tijdens de BNN IQ-quiz.
Weten

Hoe ontwikkel je zelfregulatie bij kinderen?

Voor een succesvolle schoolloopbaan is alleen een hoge intelligentie niet voldoende. Klinisch neuropsycholoog Prof. Dr. Hanna Swaab vertelt over het belang van de mate van zelfregulatie, het sturen van eigen denken, gedrag en emoties.
Weten

Finalisten Willie Wortel Wedstrijd bekendgemaakt

Zestig leerlingen van middelbare scholen uit Leiden, Rijnsburg, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn gaan een prototype maken van hun uitvinding die ze deden in het kader van de Willie Wortel Wedstrijd.
Weten

Dagelijks ontbijt verhoogt IQ kinderen

Dat ontbijten gezond is, wisten we al. Maar wist je ook dat een dagelijks ontbijt bijdraagt aan een hoger IQ bij kinderen?
Weten

Wat maakt een jongerencommunity succesvol?

Cognitief getalenteerde jongeren hebben vaak behoefte aan avontuurlijke activiteiten die niet alleen hun horizon verruimen, maar die bovendien ook erg gezellig zijn.
Weten

Floris Honig is de knapste kop van Nederland

Floris Honig uit Alphen aan den Rijn mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen: hij heeft de Nationale Wetenschapsquiz 2012 gewonnen.
Doen

Crazy Machines

Twintig jaar geleden gaf een collega mij een floppy, met daarop de game 'The Incredible Machine'. Avondenlang zat ik kettingreactie-achtige puzzels op te lossen achter mijn beeldscherm.
Doen

Een halve hond, heel denken

Altijd een goede combinatie: boeken van Joke van Leeuwen & hoogbegaafde kinderen. Haar non-fictieboek Een halve hond heel denken; Een boek over kijken is één van onze favorieten.
Doen

Europe to the stars

In 1962 begonnen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Zweden samen aan de bouw van een observatorium in Noord-Chili.
Doen

NASA Johnson Style

Dé grote hit op YouTube in 2012 was zonder twijfel Gangnam Style. Inmiddels zijn er allerlei eigen versies en parodieën van gemaakt, waarvan die van NASA Johnson Space Center onze favoriet is.
Weten

Denkers moeten denkers

Ingewikkelde, praktische en niet te schoolse opdrachten doorspekt met pittige theorieën over intelligentie, motivatie en ontwikkeling. Dat blijkt een goed recept bij de DNKRS. 'Ze krijgen weer grip op hun werk en op hun leven'.

Weten

Excellentiegelden onder de loep

Onderwijsgroep Primo vpr ontwikkelde met subsidie van het ministerie een speciaal programma voor hoogbegaafden.

Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Columns

Column - Meningen

Column door Ellen Sinot, die toevallig slim geboren is.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 16-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

'Nee zeggen kun je leren'

De boekenplank van Rosa Kempen.

Weten

RTFM!

Zorgvuldig lezen is een vaardigheid die bij velen nog ontbreekt. Maar... zorgvuldig lezen kun je leren.

Weten

'Hoogbegaafden zijn succesvol, fit, gezond en gelukkig'

Professor Lewis Terman was de belangrijkste Amerikaanse psycholoog van zijn generatie en zette een studie op waarin een grote groep hoogbegaafde kinderen uit Californië hun hele leven lang gevolgd werd: 'Terman's Termites'.

Weten

Een luxe dilemma

Met je talenten alle kanten op kunnen, is soms lastig. Max Roijé (27) werd eerst acteur, zanger, scenarist en regisseur en is nu bijna klaar met de studie geneeskunde.

Weten

Uitgelicht

In iedere editie worden een aantal boeken uitgelicht.

Doen

Vooruit - Allemaal rasters

Maryan Camps en Els Schrover bedenken voor elke uitgave van Talent een of meer uitdagende opdrachten voor ‘ondernemende en onderzoekende’ jonge mensen.

Weten

Efficiënte lessen vol afwisseling en spanning

VWO-Sprint op het Pallas Athene College in Ede: versnellen, verrijken en verdiepen.

Columns

Maatschappelijke stage

Inmiddels zit ik in drie atheneum en dit jaar is het zover: we moeten een maatschappelijke stage doen. Een maatschappelijke stage als je elf bent is niet zo gemakkelijk, maar gelukkig wist ik al wat ik graag wilde: iets met films of computers.
Columns

Hoogbegaafden zijn lastpakken

Hoogbegaafden zijn lastig. Ze stellen te veel vragen. Ze zijn bijdehand en wijzen je op je fouten. En dat niet altijd op even vriendelijke wijze. Ze voelen zich te goed om huiswerk te maken, maar halen vervolgens geen tienen: belachelijk.
Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Weten

Tijl Koenderink: ‘Gelukkig worden is een vaardigheid’

De aanpak van het vraagstuk hoogbegaafdheid noemt hij moeizaam, een lappendeken. En dat al decennia lang. Wat kan er beter, wat kan of moet er anders? Tijl Koenderink, die de problemen aan den lijve heeft ondervonden, maakt er zijn levenswerk van.