_w400_h260_bg.jpg)
Weten
Een onderzoek naar kennis en professionaliteit van leerkrachten
Els van Houten en Niki Lagerweij
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat leerkrachten te weinig kennis hebben over kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Of om nauwkeuriger te zijn: 120 van de 160 ondervraagde leerkrachten hebben onvoldoende kennis.
_w400_h260_bg.jpg)
Weten
Een hoogbegaafd kind opvoeden: valkuilen om omheen te lopen
Paulien Bakker
Best practices voor het opvoeden van uw hoogbegaafde kind zijn er niet, wel talloze valkuilen. Talent vroeg drie deskundigen in welke valkuilen de ouders die zij zien meestal zijn gestapt. Lees en leer.
_w400_h260_bg.jpg)
Doen
Compacten en verrijken van taalonderwijs
Leerkrachten worden dagelijks geconfronteerd met grote verschillen tussen leerlingen. Met allerhande lesmethoden worden pogingen gedaan om zowel de zwakkere leerling als de begaafde leerling passend onderwijs te bieden.
Weten
Zeventien adviezen voor de begeleiding van hoogbegaafde onderpresteerders
Wees enthousiast over je eigen vak! Dit is voor leerlingen een van de belangrijkste motiverende factoren.
_w400_h260_bg.jpg)
Weten
Hoogbegaafd: presteren of onderpresteren?
Uitblinken mag weer; de roep om aandacht voor hoogbegaafdheid klinkt alom, maar wat kan het onderwijs ermee, dat al zoveel op zijn bordje heeft? Hoe begeleid je als docent hoogbegaafde leerlingen in de klas? En kunnen andere leerlingen meeprofiteren?
Weten
Een klas overslaan: een goed idee?
Joost de Maaré
Tegenstanders van versnellen zijn vaak bang dat het negatieve gevolgen heeft voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Blijkt dit ook uit onderzoek? En wat zijn de ervaringen van versnelde leerlingen en hun ouders?
_w400_h260_bg.jpg)
Weten
Hoogbegaafd, wat nu?
José Kuipers
De ontdekking dat je kind hoogbegaafd is, roept bij ouders vaak allerlei gevoelens op. Ze maken meestal verschillende fases mee – van ontkenning tot opluchting. Wat moet je wel doen en wat juist niet?
Weten
De onderwijsdeskundige: ‘School hoeft niet altijd leuk te zijn’
Paulien Bakker
‘Ouders leggen het accent vaak te veel op de schoolse kennis die hun kind aangeboden zou moeten krijgen,’ stelt Hester Klaassens van onderwijsbegeleidingsdienst Marant.
_w400_h260_bg.jpg)
Weten
Wat gebeurt er in de kleutertijd?
José Kuipers en Paulien Bakker
Je kind gaat met groeiende tegenzin naar school. De contacten met school verlopen steeds stroever. Dan komt er een moment waarop je je als ouder afvraagt: is mijn kind niet beter af op een andere school?
Doen
Rijk aanbod voor Slimme kleuters
Dolf Janson
Ook jonge kinderen kunnen een duidelijke ontwikkelingsvoorsprong hebben. Daar wordt lang niet altijd met een specifiek aanbod op ingespeeld bij scholen.
Weten
‘Ons ene kind is hoogbegaafd, ons andere kind niet’
Carla Desain
Alle kinderen zijn verschillend, in alle gezinnen met meer dan één kind moet geschipperd worden om ieder kind tot zijn recht te laten komen. Maar bij gezinnen waarin het ene kind superslim is en het andere normaal begaafd, zijn de verschillen groter.

Van dwarsdoorsnede naar krastekening
Column Liesbet Stam - Gommans
Liesbet Stam - Gommans
Floor Raeijmaekers heeft een punt gezet achter haar column op deze plek. Mij is gevraagd of ik het stokje wil overnemen. Dat doe ik graag, waarschijnlijk bij toerbeurt, samen met een collega.
Tijdens mijn opleiding tot leerkracht basisonderwijs had ik allerlei vragen. Steevast was daarop het antwoord: dat moet j...

Recensies
Gaaf!
Carla Desain
Alfabet
Groep 8 van basisschool De Meent in Waalre besteedde een superleuke taalles aan dit nieuwe boek van Charlotte Dematons. Josje Tousain: ‘Op het digibord zagen we een grote, mooie tekening vol dingen die met een G beginnen, zoals gras of grizzlybeer. We ontdekten samen meer dan 100 woorden en schreven die op....